Evert Lundquists Ateljemuséum - Cullbergfonden

Erland Cullbergstipendiet

Erland Cullberg

                Erland Cullberg. Foto: Staffan Cullberg

Erland Cullberg

Erland Cullberg, 1931–2012, utbildades på Konsthögskolan i Stockholm och Valands konsthögskola i Göteborg. Han debuterade 1961. Cullberg blev känd för en större publik under 1980-talet.

Erland Cullbergstipendiet

Stiftelsen mottog 2019 en fond i konstnären Erland Cullbergs namn ur vilken ett stipendium på 100 000 kronor delas ut på försommaren varje år i tio år.

Erland Cullberg var elev till Evert Lundquist som hyste stor respekt för Cullberg. Stiftelsen utser stipendiater som uppmuntran till kollegialt utbyte. Stipendiet i Cullbergs namn tilldelas enligt donationshandlingen en konstnär vars gestaltande bärs av känslighet, humor och en okuvlig inre nödvändighet. Stipendiaten inbjuds att delta i dialoger, program- och utställningsverksamhet.

En utställning arrangeras i samband med stipendieutdelning, det kan ske för att inleda eller avsluta en stipendiefinansierad arbetsperiod.

Ateljémuseets och Svanhusets öppettider

 

 


Årets stipendiat
Stipendiat David Klasson

Årets stpendiat: David Klasson


ERLAND CULLBERGSTIPENDIET 2020
 

Erland Cullbergstipendiet för 2020 utdelas till konstnären David Klasson. Stipendiet uppgår till 100.000 kr.

David Klasson (f. 1989 i Vänersborg, verksam i Göteborg, master vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 2018), tilldelas Erland Cullbergs stipendium år 2020 för ett konstnärskap som med kraft söker måleriets rikaste möjligheter. Såväl konstruktioner från ett abstrakt måleri som det figurativa berättandets formuleringar ingår i pärlbandet av måleriska påståenden. I sin generation utmanar David Klasson lustfyllt men med respekt sina föregångare. Man påminns om Evert Lundquist och raden av ljusmateriens målare som en Leon Kossoff eller Frank Auerbach. Minnet av X-et och Erland Cullberg ympas på en ny stam. David Klasson visar att varje tid bör och kan skapa sitt självständiga måleri utifrån ett välfyllt skafferi. Traditionen inspirerar, förnyar och omkullkastas kärleksfullt. (Susanna Slöör – för styrelsen och tillika juryn)

Målning av David Klasson

© David Klasson

Tidigare stipendiater
Erland Cullberg: Leende man

STIPENDIAT 2019:
Stina Persson (f. 1983), utbildad på Konstfack i Stockholm och på Konsthögskolan i Umeå, tilldelas det nyinstiftade Erland Cullberg-stipendiet, för sin stora visuella känslighet och intelligens

Stina Persson söker sig modigt in i processer som hon bevarar öppna och levande, och dessa processer förblir alltid en del av själva konstverket. Med ett svindlande djup och en hisnande höjd gestaltar hon, genom sin konst, något om hur det är att vara människa. Med sina skulpturer, fotografier och filmer ställer hon frågor – lika mycket till sig själv som till oss: Vilken form har längtan? Vilken tyngd har frånvaron? Vilket mått har kärleken? (Maria Hall, styrelseledamot – för juryn)

Samtal med stipendiaten Stina Persson
Från samtalet mellan stipendiat Stina Persson, psykoanalytiker Elisabet Wolgers och styrelseledamot/konstnär Maria Hall den 31 augusti 2019. Foto: Lisa Vipola.Målning av David Klasson

© David Klasson

I samarbete med Anna Bohman Gallery visas verk av stipendiaten 11-16 augusti, Karlavägen 15 B, Stockholm, se hemsidan för öppettider: https://www.annabohmangallery.com/about  

Evert, Ebba, Hymne & Manne Lundquists stiftelse ställde i fjol i samarbete med Statens Fastighetsverk och Slottsförvaltningen på Drottningholm samt med stöd av Ann-Sofie Mattson i ordning två mindre rum i ateljémuseet för tillfälliga utställningar. På grund av den pågående Coronapandemin håller museet stängt för reguljära visningar sommaren 2020. Därmed ställdes den planerade utställningen med stipendiaten år 2020 in.

Läs även om: 

David Klassons Masterutställning på Galleri Mejan, Stockholm 2017>> 

David Klassons utställning på Galleri Hammarén, Göteborg 2020>> 

Tidigare stipendiater
Stina Persson installationsbild

Installationsbild: utställningen Kyssen av Stina Persson. Foto: Maria Hall

 

Stina Persson om sin stipendiatutställning KYSSEN:

KYSSEN utgår från ett fotografi av skulpturen ”Broderskyssen”. Originalet är gjort av Luca Madrassi och skulpturen finns i flera upplagor. Jag känner fotografiet. Det hängde i mitt sovrum förra året. Jag vänder ögat inåt och skulpterar i negativ form i lera. Känner mig fram och tänker mig skulpturen inifrån och ut. Jag gräver, trycker ut leran, skapar ett hålrum, en negativ form av skulpturens kropp och häller sedan i gips. Processen har rört sig fram och tillbaka mellan foto och skulptur, mellan olika representationer av Broderskyssen.